Muziektherapie... Wat is dat dan?
Muziektherapie is een methodische behandelvorm die kan bijdragen aan het behandelen van psychische en cognitieve problemen. Muziek beïnvloedt de stemming en emotie en muziektherapie maakt hier gebruik van d.m.v. improvisatie, luisteren naar muziek, gebruik van de stem en uitvoeren van bestaande liederen. Deze werkvormen bieden cliënten nieuwe mogelijkheden tot interactie en expressie.
Muziek heeft de bijzondere eigenschap dat het emoties, belevingen en herinneringen kan oproepen maar ook lichamelijke reacties zoals kippenvel kunnen worden veroorzaakt door muziek.
Wij zijn allemaal anders, de ene is pianist (geweest) en de ander speelt geen instrument. De ene houdt van Jazz en de ander van Klassieke muziek. Het mooie van muziektherapie is dat je geen muzikant hoeft te zijn. Muziek spreekt de taal die iedereen begrijpt ongeacht de afkomst of cultuur.
Wat kan muziektherapie betekenen voor mensen met dementie? Muziektherapie kan het welbevinden en kwaliteit van leven verbeteren. Mensen kunnen rustiger en ontspannen worden. Hierdoor is het ook makkelijker om andere dingen, zoals korte gesprekken, te ondernemen met mensen die dementie hebben
’’Het is woensdagmiddag drie uur. Meneer Janssen zit in een stoel bijna emotieloos voor zich uit te kijken; verloren in zijn eigen wereld. Zo zit hij bijna elke dag. Z’n dochter komt vaak op bezoek, maar ook zij kan moeilijk contact maken. Vandaag laat ze haar vader echter naar jazzmuziek van Glenn Miller en Bing Crosby luisteren. Net na de oorlog danste hij op deze muziek. Eerst lijkt hij niet te reageren, maar dan bewegen zijn handen en zingt hij sommige woorden mee. Na een kwartier kan ze zelfs een klein gesprek met hem voeren. Een emotioneel moment, want haar vader sprak al ruim een maand niet meer.’’(Alzheimer Nederland,2021)
PRIKKELS en Nog Meer PRIKKELS Het functioneren van een bewoner met dementie kan door de omgeving gunstig of ongunstig worden beïnvloed . Bij probleemgedrag zijn wij vaak geneigd om naar de persoon te kijken en minder naar de invloed van de omgeving op dit gedrag. In de nieuwe hersenkunde zeggen de geleerden dat onze hersenen geen zelfstandige gedrags-machine zijn;’’ gedrag Ontstaat als reactie op prikkels van buiten (dus door omstandigheden of door andere mensen) of van binnen (het voelen van pijn of een plas-prikkel) ontstaat.’’ Wij beseffen ons te weinig dat wij het belangrijkste onderdeel van de omgeving van persoon met dementie zijn. Op een afdeling kunnen er teveel prikkels zijn. Het personeel loopt op en neer, de telefoon en piepers gaan af, er wordt naar elkaar geroepen, bewoners gaan zitten en weer staan, de radio staat aan etc. De hersenen kunnen dit niet meer goed filteren en de bewoner met dementie weet niet meer wat er op de afdeling gebeurt. De bewoner met dementie gaat zelf ook lopen en als dit niet meer gaat of mag wordt men heel gespannen. Men kan zich niet concentreren door de vele afleidende prikkels. Wat wij ervaren als een gezellige drukte betekent voor de mensen met dementie vooral een beangstigende chaos waarin zij niet kunnen
functioneren. Activiteiten zoals een koffie uurtje of knutselen lukt dan vaak niet. Wij “kweken” dus zelf de onrust bij bewoners.
Er kunnen ook te weinig prikkels op de afdeling zijn. In de huiskamer of slaapkamer is het dan te stil, of leeg. Bij veel mensen met dementie zijn de hersenen nog op zoek naar prikkels, maar stilstaande prikkels worden niet meer opgevangen en dus gaat de de maar zelf bewoner met dementie geluids- en bewegende prikkels maken zoals tikken, roepen schommelen, of gaat hiernaar opzoek. We moeten bewust kiezen, bewust worden van het prikkel niveau en de muzieksmaken van mensen met dementie.
Ik krijg vaak de vraag hoe muziek ingezet kan worden op de afdelingen. Muziekkeuzes zijn
persoonlijk en daarom is het moeilijk om een cd op te zetten waar iedereen van kan genieten.
De radio en T.V veroorzaken veel prikkels. Ik raad aan om een persoonlijke afspeellijst aan te
maken voor de bewoners, zodat ze op hun kamer naar muziek kunnen luisteren die hun raakt, ook kan een ipod met koptelefoon een optie zijn. Ik denk graag met je mee
Voor advies, presentaties/trainingen neem contact met mij op!
Commentaires